Träningens hälsoeffekter

Att träning påverkar kroppen positivt råder det inte någon tvekan om. Forskningen har för länge sedan kommit fram till att träning är en av grundpelarna i ett långt och hälsosamt liv. Livslängden ökar markant för människor som lägger in motion i vardagslivet och regelbunden träning räddar bokstavligt talat liv. Dessutom är det inte bara en eller två sjukdomar och krämpor som kan förhindras av träning. Bra träningspass ser till att du skyddar dig mot en lång rad olika åkommor och det kan också bromsa ned symptom på sjukdomar som du redan har ådragit dig.

 

I västvärlden lider många människor av högt blodtryck. Det kan ha många faktorer. För vissa är det genetiskt medan andra har fått det på grund av en osund livsstil. Det finns många saker som kan påverka blodtrycket: rökning, alkohol och kosthållning är några av de viktigaste faktorerna. Oavsett om det höga blodtrycket är genetiskt eller kommer av livsstilen kan träningen se till att blodtrycket sänks. Studier har visat att det räcker med tio till femton minuters motion om dagen för att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ska minska. Eftersom högt blodtryck kan bidra till livshotande besvär som hjärtattacker och strokes är träning av allra största vikt.Träningens hälsoeffekter 2

 

Det är inte bara människor i riskgrupper för sjukdomar som har nytta av träning. Samma sak gäller friska människor. Eftersom träning frigör signalsubstanser i hjärnan får det oss att känna oss lyckliga och många som börjat träna regelbundet säger att de aldrig skulle klara sig utan det. Många tror kanske att träning gör en utmattad och trött, men i själva verket är det precis tvärtom. Även om energinivån är lägre precis efter ett avslutat träningspass går den snabbt upp igen och lägger sig på en högre nivå än före träningen. Det gör att träning kan få dig att känna dig piggare och prestera bättre på jobbet eller i skolan.

 

En sund livsstil innehåller mycket träning – men det betyder också en sund kosthållning. Att äta rätt blir ännu viktigare när du börjar röra på dig eftersom du är i större behov av energi. Du hittar många bra recept på nyttiga och energifyllda maträtter på matklubben.se.