Guldkant med budget

Man brukar säga att det bästa i livet är gratis. Visserligen är många av livets allra bästa delar helt gratis, men det är lika sant att nästan allt som vi vill köpa eller uppleva kostar pengar. Det finns dock en gyllene medelväg där du kan kombinera spännande upplevelser och bra produkter med en ansträngd ekonomi.

Även du som bara vill spara pengar fastän du egentligen har råd med fullpris kan fortsätta läsa. Lär dig hur du hittar bäst priser på upplevelser och hur du utnyttjar seniorrabatt och studentpriser. Dessutom berättar vi vilka museer som är gratis nuförtiden. Här kommer lite bra tips för ett liv med guldkant till budgetpris.

Rabatterade priser och bra erbjudanden är långt mer än de reklamblad som dimper ner i brevlådan med jämna mellanrum. Se till att ha bra koll på vilka rabatter du är berättigad till genom till exempel din fackförening (eller annan organisation) eller i egenskap av student.

De specialerbjudanden som seniorer har rätt till består av alltifrån produkter och tjänster till resor. Håll koll på din seniorrabatt för att spara pengar i vardagen. Många äldre har bra koll på sina rabatter men minst lika många är inte medvetna alls om dessa.

Att göra iordning en matsäck med dina egna favoriter är både ett trevligt och billigt sätt att äta. Det passar lika bra på tågresan som på picknicken. Vi lovar att din medhavda matsäck kommer att göra dig gladare än en inplastad smörgås från tågets restaurangvagn.

Glöm inte heller att ta med eget vatten. Ett mycket förbisett sätt att spara ganska många kronor faktiskt. Jämfört med en flaska kranvatten hemifrån så är kostnaden för en köpt flaska flera hundra procent dyrare, och att dricka vatten är nödvändigt.

Med undantag för kollektivtrafiken så har många andra företag som ordnar resor, till exempel med tåg och flyg, ofta sänkta priser under tider på året eller dygnet då trycket är lägre. Försök att tajma din resa när priset är som lägst.

Samma sak gäller faktiskt restaurangbesök, men det vet inte många om. När tillströmningen av gäster förväntas vara lite lägre så har krogar ofta erbjudanden där du kan äta billigare än annars. Detta gäller också de finare krogarna.

Många statliga museer har gratis inträde alla dagar i veckan. Ett gratis besök på ett museum är ett utmärkt sätt att kombinera kulturupplevelse med budget. De museer som har gratis inträde har dock en tendens att vara koncentrerade till våra större städer. Framförallt till huvudstaden – det finns hela 18 museer i Stockholm som har gratis inträde. Även de museer som tar inträde har allt som oftast både student- och seniorrabatt.

För dig som bor ute i landet så är det bästa tipset att kolla vad din kommun har för evenemang på gång. Speciellt under sommarhalvåret brukar många kommuner satsa på festivaler eller konserter för invånarna. Inte sällan är dessa evenemang gratis för de som bor på orten.