Hitta en favorithobby

Det är alltid viktigt att ha egna intressen man kan ägna sig åt på fritiden för att man ska må bra, men det är särskilt viktigt om man känner sig trött på jobbet, eller känner att man inte blir tillräckligt stimulerad på jobbet. Att då ha en hobby man brinner för att ägna sig åt på fritiden ger ny energi, och gör att man kommer tillbaka till jobbet full av kreativitet och inspiration. Förutom allt detta kan en hobby också ge gemenskap och socialt umgänge i form av föreningsliv, intresseklubbar och andra former av organiserat utövande av olika sporter, hantverk, samlande och andra vanliga hobbyer. Nästan oavsett vad ens hobby är finns det minst någon till i Sverige eller världen med samma intresse, och med dagens teknik är det möjligt att nå de människorna var de än befinner sig.stamps-1145652_960_720

Men hur ska man då hitta en hobby som man tycker om, och hur ska man få tid till den? Någon som verkligen vet vad han talar om är Hans-Olov Öberg, som utöver sitt arbete som finansanalytiker också skriver deckare och är delägare i ett bokförlag, samt spelar saxofon och gitarr. Han menar att det helt enkelt gäller att planera in tid för sin hobby. Hur mycket tid man ska lägga på den beror på vad man själv har för mål, menar han. Om man till exempel bara vill spela i ett band för att det är roligt, behövs inte lika många speltimmar tillsammans som om bandet planerar att åka på turné. Hans-Olov säger att man ska sätta upp ett mål för sin hobby, men ett som är realistiskt och som man kan leva upp till, samtidigt som man har roligt.

Självklart är ekonomi en viss faktor när det gäller att hitta en hobby, av den enkla anledningen att vissa fritidssysselsättningar kostar mer än andra. Om man till exempel vill börja samla på sällsynta frimärken kommer man att behöva investera mycket pengar i att införskaffa nya frimärken till sin samling, och om man väljer att börja tävla i gokart måste man köpa en gokart och en skåpbil att frakta gokarten med, vilket inte blir helt billigt. Om du ändå känner att det är värt investeringen, och vill långa pengar för att finansiera din hobby, kan du gå in på Advisa.