Bra för hälsan att umgår med familj och vänner

Att umgås med vänner och familj kan vara rena hälsokuren, de personer som ofta träffar sina kompisar blir exempelvis mer sällan deprimerade. Det gäller dock att du umgås och hittar på något med vännerna i det riktiga livet, att ha kontakt via sociala nätverk som Facebook hjälper inte om du vill må bra. Forskare vid University of Michigan i USA har kommit fram till att bland de som träffade sina närstående tre gånger i veckan drabbades endast 6,5% av depression. Dubbelt så stor risk löpte dem som träffades mer sällan.

Se till att ha roligt

250px-YellowLabradorLookingFester, kalas, bröllop och dop är roligt, men det är ofta vardagen som är livet. Se därför till att ha kul även på en tisdag eller torsdag, och vänta inte till helgen. Det finns massor med aktiviteter som du och dina vänner och familj kan hitta på tillsammans. Laga middag, spela sällskapsspel, träna, promenera och titta på en film eller serie. Manusförfattaren Hans Rosenfeldt: ”Kvinnor är roligare”, det påståendet kommer från att han tycker det är enklare att umgås med kvinnor än med män och att han skriver om de karaktärer som för honom är intressanta. Då råkar det ha blivit kvinnor. Några exempel är Saga Norén, länskrim Malmö, i Bron – om du inte har sett denna succéserie är det en stark rekommendation att se tillsammans med bästa vännen eller partnern. En ny serie av Rosenfeldt heter ”Marcella” och började sändas på streamingsajten Netflix den 1 juli 2016. En långkörare och nostalgitripp får du om du ser om ”Rederiet”. Alla avsnitt ligger uppe i SVT:s Öppet arkiv.

Hunden är också en vän

Det är inte bara mänskliga vänner som är bra för din hälsa och ditt välmående, även husdjur har en positiv påverkan på vårt mående. Husdjur, oavsett om du har glädjen att ha en spinnande katt eller påhittiga gerbiler, behöver de sin matte eller husse. Det har visats att husdjur gör oss gladare, minskar stressen och får oss att trivas med oss själva. Har du en hund måste du gå ut med den flera gånger varje dag, vilket göra att du får frisk luft och motion. Att klappa och gosa med ett djur sänker stressnivåerna och det har till och med visat sig att par som länge försökt att få barn, blir mindre oroliga när de skaffat en katt eller hund. Kroppens stressnivåer sjunker och då kommer ofta den efterlängtade graviditeten på köpet. En familj där det finns djur, lär dessutom barnen att vara försiktig, umgås naturligt med samt att ta hand om andra levande varelser.