Lovsång till bilkörandet

En härlig aktivitet som i dessa dagar hamnat lite i skymundan är bilkörandet. Här menar vi den lilla road trippen eller söndagsutflykten. Som på bilden tar man gärna med sig någon man tycker om eller om man är något av en ensamvarg kan man förstås köra själv. Det är inte ens nödvändigt att man äger en bil själv eftersom det idag är relativt lätt att hyra en bil till rimligt pris, i synnerhet på helgerna.

Även om det som sagt blivit lite bortglömt med nöjsbilkörandet så är det ändå många som tycker om att köra bil. Kanske ännu mer i USA som ju är bilkörandets Mecca. En anledning till att många helst inte kör bil nuförtiden är detta med kostnaden. Detta stämmer inte – om du tror att det blivit dyrare att köra bil på senare dagar så har du fel, enligt denna ledartext. Ett annat argument emot att köra bil är detta med miljön. Lyckligtvis kan man gå över till elbil och se till att elen man laddar med kommer från förnybara, miljövänliga källor.

Kanske är du lite nervös och känner att du gärna vill bli lite bättre på att köra bil innan du ger dig ut på tur? I så fall kan du läsa detta. Med övning kommer färdighet, som med allt annat. Att köra bil är lite som att cykla. Det kommer tillbaka efter ett tag. Moderna bilar har dessutom en massa hjälpsystem, vilket kan vara en trygghet.

Nu så. Inget mer finns som hindrar dig från att sticka iväg. På med bilskorna (ja, sådana finns) och hoppa in i bilen. Antingen kan du knappa in ett mål i din GPS eller så kan du köra planlöst. Om du har en cab och vädret tillåter så kör du förstås nedcabbat. Glöm inte bältet och försök att hålla hastigheten inom rimliga gränser. Alkoholintaget väntar du förstås med till efteråt då du ska fira ditt äventyr. Vem vet vad du kommer se på din tur. Kanske träffar du någon trevlig prick på macken när du ska tanka. Kanske får du punka och sedan hjälp med att byta till reservdäcket av en främling som sedan blir din livslånga bästis. Allt kan hända när man utövar denna fantastiska hobby.

Senare på kvällen, när du kommit hem kan du korka upp en flaska Pinot Noir som du beställt från Vinoteket och se tillbaka på din fina dag och ditt äventyr. Vilken ynnest! Du kan berätta för dina nära och kära om alla fina saker du såg och om hur härligt det kändes att få vara i rörelse. Du kan beskriva din kärlek till din bil – kanske är det en skattebefriad skönhet från svunna tider som du har putsat upp till toppskick. Vem vet. Men en sak är säker – denna hobby kommer göra dig till en rikare människa, det kan du vara säker på.