Gör vardagen till ett äventyr

De flesta mår bra av fasta rutiner i livet, men då och då kan man känna att det blir lite väl förutsägbart när vardagarna ser likadana ut år efter år. Det kan faktiskt vara svårt att föra in lite mer spontanitet i vardagspusslet och kanske speciellt när man är lite äldre och van att göra saker på ett särskilt sätt. Det blir så lätt att man gör samma aktiviteter som man alltid har gjort, för då vet man exakt vad resultatet blir vilket känns tryggt. Att prova på nya saker kan dock göra under både för kropp och knopp. Äventyr kan nämligen utmana en fysiskt och psykiskt eftersom det kan tvinga en ur bekvämlighetszonen, vilket är något som många vuxna behöver då och då. Resor och utflykter och nya spännande fritidsintressen är ett sätt att få in lite mer äventyr i vardagen. Man behöver dock inte göra så pass stora förändringar för att livet ska bli lite mer äventyrligt.

Små och stora äventyr

Det finns både stora och små äventyr som passar dig som vill upptäcka nya saker. Att ge sig ut på en längre resa är ett exempel på ett större äventyr som brukar göra under om man vill återuppväcka spontaniteten. Väljer man att göra en backpacking-resa till exempel får man garanterat en upplevelse utöver det vanliga. Även lite äldre människor kan åka på sådana resor, så länge man har mod, lust och tid som man kan avvara. Sätt resmålet till ett udda ställe som inte så många åker till. Spara ihop en budget och sätt ihop en planering, men planera inte för mycket eftersom du då kan förlora spontaniteten i det hela. För små äventyr kan du kanske åka till en närliggande ort som du aldrig har besökt förr? Bestäm dig för att ta dig dit med lokaltrafiken och spendera en dag med att undersöka orten. Ibland finns det roliga äventyr som väntar på oss runt hörnet. Missa inte heller de äventyr som naturen bjuder på helt gratis. Ge dig ut i skogen och undersök plantor, eller ta dig till stranden och leta efter skatter som vågorna har fört med sig.

Ta med familjen på upptäcktsfärd

Även familjer kan må bra av att upptäcka saker tillsammans och det är ofta saker som man gör tillsammans som blir fina minnen för framtiden . Gör det till en vana att göra olika äventyrliga aktiviteter med varandra. Köp en resevagn till de minsta och bra vandringskängor till de lite större barnen. Sedan kan ni ge er ut på längre vandringar i lättare terräng, eller kanske ni kan bygga en koja i skogen tillsammans och övernatta där en natt eller två? Ett annat tips är att skaffa en bra svampbok och ge er ut på svampjakt tillsammans under hösten. Även böcker som illustrerar olika träd och växter är roligt att använda som en grund för upptäcktsfärder. Vill ni hellre göra något på hemmaplan kanske ni kan prova på ett nytt slags pyssel varje vecka eller månad, som till exempel origami eller örtodling. Missa inte heller att göra upptäcktsfärder i köket genom att prova på olika exotiska frukter, recept eller lokala produkter.