Materiella favoritsaker och flyttpackning

Många av oss har favoritsaker i våra hem. Det kan vara en vas man tycker mycket om, en dator eller kanske ett smycke som gått i arv genom flera generationer. Ofta är man lite extra rädd om de där favoritsakerna och i samband med en flytt kan det vara bra att hålla lite extra koll på dem.

Rensa i röran

När man ska flytta blir det ofta en hel del rensning och städning som ska göras. Om man anlitar ett företag som utför flyttstädning i Gävle med omnejd slipper man städa själv. I många fall kan de dessutom ta hand om sopor och sådant man inte längre vill behålla efter flytten. Det är då bra att se till att några av favoritsakerna inte står bland prylarna företaget ska ta med sig. Man måste alltså hålla koll på röran och organisera på ett bra sätt så att man inte riskerar att förlora det man är rädd om.

Packa på egen hand

Det är en hel del som ska packas i samband med en flytt och det tar en del tid. Vissa väljer att anlita ett företag som sköter packningen. Om man har grejer som är lite extra ömtåliga, eller som man helt enkelt är extra rädd om man det vara klokt att packa dem på egen hand, och kanske också att flytta dem på egen hand i den egna bilen. En fördel med att låta flyttföretaget packa och flytta lådor och möbler är att man kan få ekonomisk ersättning om något går sönder. Det är ofta inte lika lätt om man flyttar sakerna på egen hand.

Säker förvaring av favoritägodelarna

Ibland kan man inte ha allt i sin nya bostad. Det kanske rör sig om en cykel, surfbräda eller andra saker som inte kan förvaras inomhus i en lägenhet. När det gäller ens favoritsaker vill man antagligen se till att de förvaras inomhus på en säker plats. En gemensam cykelkällare kanske inte är det bästa alternativet. Ett eget förråd eller garage är i regel mycket säkrare, även om man hyr det på en annan plats än den man bor på.

Ekonomiskt värde eller affektionsvärde?

En annan sak man måste fungera över när det gäller ens favoritprylar är om de har ett stort ekonomiskt värde eller om det är ett affektionsvärde som gäller. En sak som har ett stort ekonomiskt värde men som man inte har några direkta känslor för, kan ofta ersättas. En sak som betyder väldigt mycket rent känslomässigt är i regel omöjlig att ersätta med pengar. Att köpa en nästan likadan sak är inte heller samma grej. När det kommer till just affektionsvärde kan det ibland vara svårt att höra att ett försäkringsbolag eller liknande inte betalar ut ersättning eftersom att saken i sig inte haft ett större ekonomiskt värde.